Francúzske pokrmy
Francúzska kuchyňa

Prehľad najznámejších francúzskych pokrmov

Každý, kto raz ochutnal francúzske špeciality, nám určite dá za pravdu, že si francúzska kuchyňa zaslúži svoje miesto vo svetovej gastronómii. Nie sú to len unikátne chute, ale aj pestrosť ingrediencií, príprava či prepracovanosť receptov, ktoré sú pre jedlá z Francúzska charakteristické. V dnešnom článku vám stručne predstavíme šesť najznámejších pokrmov francúzskej kuchyne. Pozrieme sa spolu na dezerty, hlavné jedlá, ale aj obľúbené prílohy.

Ratatouille

Názov ratatouille pozná každá francúzska reštaurácia či každý milovník rovnomennej animovanej rozprávky. Tento svetoznámy zeleninový pokrm vznikol v okolí mesta Nice a vo svojej kuchyni ho môžete použiť ako hlavné jedlo s chrumkavým pečivom alebo ako prílohu. Dnes je ratatouille čisto zeleninovou záležitosťou, ktorá je vhodná aj pre vegetariánov.

francúzska kuchyňa

Počiatky tohto pokrmu siahajú na vojenské fronty, na ktorých bolo súčasťou receptu aj mäso a fazuľa. V dnešnej dobe patria do základu cukety, paradajky, cesnak, cibuľa, paprika či baklažán. Ratatouille je ideálne pre kombinovanie s čerstvým pečivom, mäsom alebo rybami.

Žabie stehienka (Cuisses de Grenouilles)

Dobre pripravené žabie stehienka sú pre francúzsku jedáleň pochúťkou, na ktorú domáci nedajú dopustiť. Ich chuť je prirovnávaná k lahodnému a jemnučkému mäsu, často sa kombinujú cesnakom či limetkovou šťavou a o ich popularitu sa postaral okrem iných aj francúzsky spisovateľ Alexandre Dumas.

francúzska kuchyňa

Ustrice

Napriek tomu, že sa s ustricami stretnete najčastejšie na západnom pobreží Francúzska a pri rôznych špeciálnych príležitostiach, každý francúzsky podnik vám o nich bude básniť. Pre domácich sú ustrice pochúťkou už surové – stačí dúšok aromatického vína, pár kvapiek citróna a delikatesa je na svete. Nejde však len o jej lahodnú chuť. Ustrice sú totiž bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, majú afrodiziakálne účinky a pomáhajú znižovať cholesterol.

francúzska kuchyňa

Čokoládové suflé (Soufflé au chocolat)

Sladučké, nadýchané a ľahučké čokoládové suflé je pokušením už len pri jeho predstave. Mnohí francúzski šéfkuchári síce považujú jeho prípravu za náročnú, no výsledok tejto námahy stojí jednoznačne za to. Prvá zmienka o tomto dezerte pochádza z kuchárskej knihy šéfkuchára menom Marie-Antoine Carême, ktorý je dnes považovaný za jedného z najlepších kuchárov všetkých dôb.

Niet sa čomu diviť, keďže okrem lahodného suflé vynašiel bešamelovú omáčku či hranolčeky. Napoleon Bonaparte si ho vybral za osobného kuchára a zaslúžil sa o množstvo inovácií francúzskej kuchyne, ktoré ovplyvnili gastronómiu po celom svete.

Tarte Tatin

Juh Francúzska je celosvetovo známy vďaka celému spektru gastronomických skvostov. Jedným z nich je aj legendárny jablkový koláč Tarte Tatin, ktorý vznikol v hoteli v obci Lamotte-Beuvron. Dnes je Tarte Tatin súčasťou každého francúzskeho menu a jeho sekcie dezertov. Jemné maslové cesto so skaramelizovanými jablkami si zamiloval aj Claude Monet, ktorý obľuboval Tarte Tatin so štipkou likéru Calvados.

francúzsky jablkový koláč

Crème brûlée

Napriek tomu, že Crème brûlée je svetoznámym pojmom, v žiadnom z jazykov nemá preklad, ktorý by ho správne charakterizoval. Doslova ide o „spálený krém“, čo je pre tento výnimočný dezert veľkou urážkou. Jeho základom je smotana na šľahanie, vaječné žĺtky a cukor. Krém je najčastejšie podávaný v menších nízkych miskách a jeho povrchu dominuje lahodná karamelové krusta.

Madlenky

Majú tvar morských lastúr, neodolateľný francúzsky šarm a ich nadpozemskú chuť sme si obľúbili aj našej kuchyni. Hovoríme o lahodných madlenkách, ktorých základom je ľahučké piškótové cesto. Základ môže byť doplnený pistáciami, čokoládou či ovocnými plnkami. Avšak bez ohľadu na to, aké madlenky ochutnáte, ich chuť si najviac užijete približne hodinu po dopečení.

Madlenky

Makronky

Podobne ako čokoládové suflé, makronky môžu byť pre kuchára začiatočníka taktiež poriadnou výzvou. Dôvodom je fakt, že správne pripravené makronky musia mať tvrdšiu kôrku, mäkké vnútro a zároveň sa musia rozplývať na jazyku. Základom je mandľová múčka, vaječné bielka a samozrejme cukor. Pre dochutenie sa najčastejšie používa jahodová esencia, káva, vanilka, citrón alebo čokoláda. Hotové makrónky sú krehké a je potrebné ich skonzumovať čo najrýchlejšie, keďže rýchlo strácajú svoje lahodné vlastnosti.

Francúzske pokrmy

Začnite objavovať chute francúzska aj u vás doma. Navštívte lokálnu francúzsku reštauráciu, pridajte do svojej kuchárskej knihy tradičné francúzske pokrmy a doprajte si svetoznáme špeciality v pohodlí vašej domácnosti. Zo začiatku vám odporúčame jednoduchšie francúzske jedlá, cez ktoré sa postupne prepracujete k pochúťkam pravých francúzskych znalcov.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts