top reštaurácie v Bratislave
Francúzska kuchyňa, Reštaurácia Bratislava

Šimon Jurčák: Tajomstvá kuchyne v najlepšej francúzskej reštaurácii Colette v Bratislave

Nazrite do kuchyne najlepšej francúzskej reštaurácie v Bratislave prostredníctvom rozhovoru s jej šéfkuchárom. Šimon Jurčák ňom prezradil, aké je jeho obľúbené slovenské jedlo, čo je základom francúzskej kuchyne, ale aj to, čo ho priviedlo k vareniu.

Cesta Šimona Jurčáka do svetovej kuchyne

Šimon Jurčák má len 29 rokov, no už stihol získať skúsenosti v zahraničí aj doma na Slovensku. Mladý šéfkuchár pracoval v luxusnej londýnskej reštaurácii, dnes varí v najlepšej francúzskej reštaurácii v Bratislave. Jeho jedlá sú dokonalo vyvážené, lahodné a štýlové. Každý týždeň pre vás tiež vymýšľa a pripravuje inú francúzsku špecialitu.

 

 

Francúzska kuchyňa a jej taje

Čo vás priviedlo do kuchyne a prečo práve francúzska gastronómia?

Spočiatku som vôbec neplánoval stráviť život v kuchyni. No keďže vysoká škola ma neohúrila až tak, ako som čakal, prijal som ponuku vycestovať za mojím bratom do zahraničia. Tam som dostal možnosť vyskúšať si prácu v oblasti gastronómie.

najlepšie reštaurácie

Prvé roky som býval a pracoval v meste Bournemouth v Anglicku, Neskôr som sa presťahoval do Londýna, kde som sa chopil príležitosti pracovať v známej francúzskej prevádzke v Soho. Teraz varím v top reštaurácii v Bratislave a som šéfkuchár.

Je podľa vás varenie remeslo alebo umenie?

Ak by som mal o 10 rokov menej, tak by som povedal, že je to remeslo, ale teraz viem, že je to kombinácia oboch.

Ako si najradšej vychutnávate dobré jedlo?

Pri každej zahraničnej ceste skúšam nové jedlá v dobre hodnotených zahraničných reštauráciách. Milujem, keď má podnik dobrý servis, ktorý sa o mňa postará, a ja si môžem návštevu plnohodnotne užiť.

Dôležité sú detaily

Máte nejaké obľúbené slovenské jedlo alebo dávate prednosť zahraničnej kuchyni?

Nedá mi nespomenúť rezeň a zemiakový šalát, čo je slovenská klasika. Tiež by som netajil vášeň k vyprážanému syru. Určite si veľmi rád vychutnám zahraničné jedlo, ale aj vzhľadom na to, že som bol dlho odcestovaný mimo Slovenska, tak na slovenskú kuchyňu nedám dopustiť.

reštaurácie v Bratislave

Varíte aj doma alebo si od kuchyne radšej oddýchnete?

Varím, pokiaľ mi to situácia vyhovuje, lebo väčšinu času som v práci. Musím sa však priznať, že počas pracovného týždňa je to v rukách mojej snúbenice.

Menu najlepšej reštaurácie v Bratislave

Ktoré jedlo považujete za najnáročnejšie na celkovú prípravu a ktoré varíte najradšej?

Zo subjektívneho hľadiska by som tú náročnosť pripísal pečeniu pastry. A čo pripravujem najradšej? Vo všeobecnosti sa najradšej venujem príprave a práci s mäsom.

Čo je základom chutného pokrmu?

Za každým pokrmom musí byť dobrý nápad alebo vidina toho, aké jedlo chcem dosiahnuť. Najdôležitejšie sú však detaily, pretože práve tie dotvárajú finálnu chuť.

A zároveň tie detaily spôsobujú, že jedlo nemusí vyjsť na prvý ani druhýkrát. A na čo pri varení kladiem dôraz? Určite sezónnosť surovín a na Slovensku aj dostupnosť.

Najlepšia reštaurácia v Bratislave

Akými slovami by ste popísali francúzsku kuchyňu?

Francúzsku kuchyňu môžeme považovať za matku všetkých kuchýň. Ale ak by som mal vybrať 3 prívlastky, bola by to elegancia, jedinečnosť, gurmand.

Tradičná alebo moderná kuchyňa?

Mám rád harmóniu. Aj preto ma zaujal koncept Colette, ktorý je typický tradičným výberom francúzskych jedál a netradičnou a modernou úpravou. Je to zaujímavo vyvážené.

Ktorý pokrm by ste odporučili zákazníkovi, ktorý navštívi francúzsky podnik prvý raz?

Určite by to bolo niečo netypické pre našu kuchyňu ako slimáky alebo foie gras. Taktiež by som to určite spároval s nejakým kvalitným francúzskym vínom.

reštaurácia Colette

Colette: Synonymum Pre Najlepšiu Reštauráciu

Na čo by ste pozvali zákazníkov do Colette?

Colette je najlepšia reštaurácia v Bratislave, pretože sa môže popýšiť unikátnym konceptom, štýlovým interiérom a vyšperkovaným menu.

Ak niekto hľadá originálnu atmosféru a zaujíma ho príprava jedla, ktorú môže sledovať na vlastné oči vďaka otvorenej kuchyni, tak Colette je číslo 1 v zozname. A ak by som mal odporučiť jedlo, tak nevynechajte sharing starters, kde budete mať možnosť ochutnať z viacerých jedál.


Navštívte Colette, top reštauráciu v Bratislave, kde vás čakajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky. Colette nie je len reštauráciou, je to miesto, kde sa každý pokrm stáva dielom umenia. Objavte, prečo je Colette považovaná za jedinečnú skúsenosť v najlepšej reštaurácii v Bratislave. Príďte a nechajte sa očariť jedinečnými chuťami a atmosférou, ktoré nájdete iba v Colette.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts