žabie stehienka
Francúzska kuchyňa

Guisses de grenouilles alebo žabie stehienka: Delikatesa z francúzskej kuchyne

Spoznajte jednu z najznámejších pochúťok francúzskej kuchyne a presvedčte sa, že ide o skutočnú delikatesu. Vedeli ste, že žabie stehienka v skutočnosti chutia ako jemnučké mäso? Dobre pripravené patria k tým najlahodnejším pokrmom a vy sa ich naozaj nemusíte báť. Ochutnajte žabacie stehienka v Colette len tento týždeň.

Vyprážané žabacie stehienka na cesnaku a limetkovej šťave sa už po stáročia tešia veľkej obľube. Niet sa čomu čudovať, veď tento lahodný pokrm je skutočne delikátny. Presvedčiť sa o tom môžete sami – v Colette sme pre vás pripravili Guisses de grenouilles ako špecialitu týždňa.

Žiadni žabožrúti

Hoci sa o Francúzoch častokrát posmešne hovorí ako o žabožrútoch, toto tvrdenie je skôr mýtus. Vo Francúzsku je totiž lov žiab už viac ako 25 rokov zakázaný. Aj preto patria žabacie stehienka k exkluzívnym pokrmom.

Tak to však nebolo vždy. Ešte v 17. storočí patrili žabie stehienka k diétnym pokrmom chudobných. Ich popularitu odštartoval Alexander Dumas, ktorý vydal veľký kuchársky slovník. Najznámejším sa stal jeho recept na žabie stehienka s petržlenovou vňaťou.

Jednoduché, lahodné a výživné mäso si Francúzi takmer okamžite zamilovali a na dlhé roky sa tak žabie stehienka stali stálicou francúzskej gastronómie.

Dnes si ich môžete vychutnať už len vo vybraných luxusných reštauráciách. Ak na ne však náhodou natrafíte, určite neváhajte a ochutnajte. Iste neoľutujete.

Foto: Canva

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.