Madlenky
Francúzska kuchyňa, Madlenky

Madlenky: Kráľovská pochúťka s francúzskym šarmom

Madlenky v sebe nesú neodolateľný francúzsky šarm, akoby boli dotvorené jemným romantickým pohladením. Toto čajové pečivo z ľahkého piškótového cesta nadobúda tvar zvlnenej morské lastúry. S pôvabnou bujnosťou tvaru, jemnou chuťou a omamnou vôňou sa madlenky stali neodmysliteľnou sladkou lahôdkou nielen francúzskej kuchyne.

Najlepšie si madlenky vychutnáte čerstvé. Vraví sa, že najchutnejšie sú presne hodinu po vybratí z rúry, no my musíme priznať, že nám chutia kedykoľvek. Nadýchané, krehké a tak úžasne voňavé. História madleniek je opradená tajomstvom, a preto nemôžme povedať s istotou, kto recept na tieto bacuľaté koláčiky vynašiel.

Ako prichádzajú na svet tradičné vanilkové Madlenky?

Najznámejší je však príbeh z 18. storočia. Podľa tejto legendy slúžila madame Paulmier na dvore Ľudovíta XV. a počas jednej z hostín musela nečakane pripraviť rýchly dezert. Nechcela si priznať, že zabudla na zákusok, a tak rýchlo upiekla sušienky vo forme na aspik.

 

Madlenky miloval aj Marcel Proust

Ódu na madlenky slávneho francúzskeho spisovateľa pozná aj ten, kto jeho dielo Hľadanie strateného času nikdy nečítal. Autor prostredníctvom príhody s madlenkami ilustruje silný vplyv celkom malých vecí na naše spomienky a emócie. Stačila omrvinka tejto lahodnej sušienky a Marcel Proust sa razom preniesol do dávneho detstva:

… matka poslala pre jeden z oných malých bacuľatých koláčikov, ktorým sa hovorí madlenky a vyzerajú, ako by boli dostali tvar v žliabkovanej lastúre. A čoskoro som, skľúčený chmúrnym dňom a vyhliadkou na smutný zajtrajšok, zdvihol k ústam lyžičku čaju, v ktorej som nechal zmäknúť kúsok madlenky. Ale v tom istom okamihu, keď sa dúšok premiešaný omrvinkami koláča dotkol môjho podnebia, trhol som sebou a sústredil sa na podivné veci, ktoré sa vo mne diali. Zaplavil ma pocit lahodného pôžitku, izolovaný pocit bez vedomej príčiny…

(Marcel Proust, Hľadanie strateného času)

Máte chuť na nadýchané sušienky? S radosťou vám ich pripravíme podľa nášho tradičného receptu. Stačí, ak navštívite našu reštauráciu alebo si krabičku sušienok objednáte prostredníctvom e-shopu.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts