francúzska kuchyňa
Francúzska kuchyňa

Ratatouille. Spoznajte najznámejší francúzsky pokrm a pripravte si ho doma

Francúzsky zeleninový pokrm pochádzajúci z okolia Nice si môžete pripraviť aj doma. Lahodnú zeleninu Ratatouille môžete podávať ako prílohu, alebo si ju môžete vychutnať s chrumkavým pečivom. Vyskúšajte náš recept a uvidíte, že toto luxusné zeleninové jedlo si všetci zamilujú.

Ratatouille (čítaj ratatuj) je lahodné zeleninové jedlo, ktoré pochádza z južného Francúzska. Prvá zmienka o tomto jedle pochádza už z 18. storočia, kedy ho jedli najmä vojaci, ktorí potrebovali výživný pokrm.

 

V tom čase bolo ratatouille spojením zeleninového vývaru, fazúľ a mäsa. Postupne sa však recept zjednodušoval a onedlho sa stal základom každej bežnej kuchyne v južnej časti krajiny.

Pripravte si legendárny jablkový koláč Tarte Tatin.

Hoci vo Francúzku toto jedlo poznal azda každý, v našich končinách ho preslávil až rovnomenný film Ratatouille z roku 2007. Rozprávka o myši, ktorá dokonalo ovládala kuchárske umenie, preslávila tento zeleninový pokrm natoľko, že recept na jeho prípravu hľadá čoraz viac ľudí.

Ako pripraviť Ratatouille?

Základom receptu je čerstvá zelenina a voňavé bylinky. Ideálne preto je, ak ratatouille pripravujete počas letnej sezóny. To však neznamená, že lahodné jedlo si nemôžte pripraviť aj dnes.

Na jeho prípravu budete potrebovať obľúbenú zeleninu podľa vlastného výberu.

Napríklad:

  • cuketu
  • rajčiny
  • cesnak
  • cibuľu
  • papriku
  • baklažán

Ak chcete, aby jedlo vyzeralo skutočne lákavo, použite zeleninu rôznych farieb (červená a biela paprika, žltá a zelená cuketa, a pod.).

Na dochutenie použite bazalku, majorán, tymian, olivový olej, soľ a biele víno.

 

Postup je jednoduchý, vybrať si dokonca môžete z viacerých spôsobov prípravy. Najjednoduchšie je zeleninu nakrájať na menšie kúsky, zmiešať a dať zapiecť v pekáči.

Skutočne francúzske ratatouille však upečiete, ak zeleninu nakrájate na kolieska, poukladáte do zapekacej misky a dáte upiecť.

Ratatouille podávajte k rybám či k mäsu, alebo si ho vychutnajte s čerstvým pečivom a pohárom francúzskeho vína.

Foto: Canva

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.