francúzske jedlo, syry, víno
Francúzska kuchyňa

Základy francúzskej kuchyne. Od regionálnych špecialít do exkluzívnych reštaurácií

Ak ste mali šťastie a navštívili ste exkluzívnu francúzsku reštauráciu, iste nám dáte za pravdu. Tradičná francúzska kuchyňa je pestrou mozaikou originálnych kulinárskych umení. Či už hovoríme o chuťovom zážitku, pestrosti ingrediencií, kompozícii jedál, prepracovanosti prípravy, estetickom vyznení alebo spôsobe podávania.

Niet divu, že práve francúzska gastronómia dodnes inšpiruje mnohých svetových šéfkuchárov a jej typické znaky môžeme vidieť aj v iných kuchyniach. Základom francúzskej kuchyne sú kvalitné suroviny, od zeleniny po čerstvé ryby a mäso. Francúzske varenie kladie veľký dôraz na čerstvosť a sezónnosť surovín, čo umožňuje jedlám vyniknúť v plnej chuti.

Čím je typická francúzska kuchyňa?

Regionálna francúzska kuchyňa je založená na lokálnosti, sezónnosti a jednoduchosti. Zatiaľ čo na pobreží môžete ochutnať najmä ryby a plody mora, vnútrozemie sa pýši receptami bohatými na kvalitné mäso a lahodné syry.

bylinky

Neoddeliteľnou súčasťou francúzskych jedál je tzv. fines herbes, teda zmes najemno nasekaných čerstvých byliniek. Obsahuje petržlenovú vňať, pažítku, estragón a žeruchu. Často sa do zmesi pridáva aj čierne korenie, bobkový list či zázvor. Fines herbes nájdete vo francúzskych polievkach, omáčkach aj omeletách.

Francúzske polievky bývajú neraz ozdobené typickou bylinkovou kytičkou zvanou bouquet garni. Tymian, cesnak a petržlenová vňať totiž dodajú vývarom a polievkam nezameniteľnú chuť.

Jedlá z francúzskej kuchyne sú potešením nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči. Estetický vzhľad jedál a spôsob servírovania sú vo francúzskej kuchyni priam kľúčové. Každý pokrm pripomína umelecké dielo pripravované so zvláštnou pozornosťou zanieteného kuchára.

Povinné špeciality

Francúzska kuchyňa je snom každého milovníka zeleniny, syrov a morských plodov. Súčasťou takmer každého pokrmu je zelenina a korenie, na stole nikdy nesmú chýbať ani francúzske syry. Neodmysliteľnou súčasťou jedálnych lístkov sú samozrejme šaláty z čerstvej, dusenej či varenej zeleniny. Artičoky, špargľa, hrášok, karotka, fazuľa, špenát, šťaveľ, zeler a listový zeler, reďkovky, uhorky, tekvice, čerstvá aj kyslá kapusta – Francúzi milujú zeleninu.

francúzska kuchyňa, kuchár

Medzi typické francúzske jedlá patrí zeleninový pokrm Ratatouille, ustrice či marseillská Bouillabaisse, rybacia polievka s nezameniteľnou chuťou. Povinnou špecialitou je tiež Soupe à l’oignon, cibuľová polievka, ktorej recept je známy už stovky rokov. Aj toto tradičné jedlo sa z lokálnych bistier dostalo do luxusných francúzskych reštaurácií.

Nesmieme zabudnúť ani na víno. Coq au Vin, Boeuf Bourguignon, Escargot či Poulet à l’Estragon. Biele a červené víno tvorí základ mnohých francúzskych hlavných jedál. Mnohé omáčky a marinády obsahujú víno, čo im pridáva hĺbku a bohatosť chuti. Okrem toho sa víno používa aj na dusenie mäsa či rýb, takže výsledok je potešením pre tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts