Biele víno k rybám a červené k mäsu? Nie je to také jednoduché. Párovanie vína a jedla však nemusí byť náročné, ak viete, ako na to. Stačí vám poznať zopár základných pravidiel, vďaka ktorým sa z vás stane expert na kombinovanie vín a jedál.
Akonáhle spojíte víno s jedlom, vzniknú vám celkom nové chute a arómy. Víno totiž obohacuje a zvýrazňuje ostatné chute. Je preto dôležité vedieť, ktoré víno sa hodí k danému pokrmu.
Medzi základné pravidlá párovania vína a jedla patria nasledovné:
- Všímajte si chute a vône.
- Ťažšie jedlá kombinujte s ľahšími vínami.
-
- Podávajte kontrastné spojenia vína a jedla.
- Sladké vína podávajte k dezertom, suché k slaným pokrmom.
- Plné vína kombinujte s výdatnejšími či krémovými jedlami.
Someliér radí:
Párovanie jedla a vína nie je zviazané prísnymi pravidlami. Dôležité sú vaše preferencie a chute. Nebojte sa experimentovať a ochutnávať nové vína.
Červené víno nielen k mäsu
Všeobecne platí, že červené víno sa skvelo hodí k červenému mäsu s vyšším obsahom tuku. Tuk v mäse pomáha zjemniť trpkú chuť tanínu a nechá vyniknúť ovocné tóny vína. Pri párovaní si však dajte pozor na ostatné chute. Ak je napríklad mäso podávané s výraznou omáčkou, prispôsobte jej aj výber vína.
Plné červené víno, akým je napríklad Tian Ran, sa tiež dobre hodí ku korenistým jedlám a výdatným zeleninovým pokrmom s bohatými omáčkami. Červené vína môžete podávať aj k cestovinám, s rizotom či k syrom a jedlám s morskými plodmi. K syrom sa vynikajúco hodí napríklad suché Mondeuse s tanínmi na čiernych ríbezliach s čiernym korením.
S čím párovať biele víno?
Biele mäso, šaláty, zeleninové jedlá či ryby. Biele víno môžete párovať s korenistými, ako aj s ľahkými a sviežimi pokrmami. Ľahké a chuťovo jemné biele vína ako napríklad En Route Pour L’Apéro sa hodia k syrom či k šalátom.
Víno a jedlo by sa malo dopĺňať a lichotiť si, nie sa navzájom prebíjať.
Moulin, suché víno s príjemnou kyslosťou, sa zase hodí k ťažším jedlám, napríklad ku kačaciemu mäsu. A šumivé vína? Tie si najlepšie vychutnáte v kombinácii s morskými plodmi, jahňacím mäsom či ustricami.