červené víno, biele víno
Francúzska kuchyňa, Francúzske víno

Červené alebo biele víno? Spoznajte základné pravidlá párovania jedla a vína

Biele víno k rybám a červené k mäsu? Nie je to také jednoduché. Párovanie vína a jedla však nemusí byť náročné, ak viete, ako na to. Stačí vám poznať zopár základných pravidiel, vďaka ktorým sa z vás stane expert na kombinovanie vín a jedál.

Akonáhle spojíte víno s jedlom, vzniknú vám celkom nové chute a arómy. Víno totiž obohacuje a zvýrazňuje ostatné chute. Je preto dôležité vedieť, ktoré víno sa hodí k danému pokrmu.

Medzi základné pravidlá párovania vína a jedla patria nasledovné:

  • Všímajte si chute a vône.
  • Ťažšie jedlá kombinujte s ľahšími vínami.
    • Podávajte kontrastné spojenia vína a jedla.
    • Sladké vína podávajte k dezertom, suché k slaným pokrmom.
    • Plné vína kombinujte s výdatnejšími či krémovými jedlami.

    Someliér radí:

    Párovanie jedla a vína nie je zviazané prísnymi pravidlami. Dôležité sú vaše preferencie a chute. Nebojte sa experimentovať a ochutnávať nové vína.

     

     

    Červené víno nielen k mäsu

    Všeobecne platí, že červené víno sa skvelo hodí k červenému mäsu s vyšším obsahom tuku. Tuk v mäse pomáha zjemniť trpkú chuť tanínu a nechá vyniknúť ovocné tóny vína. Pri párovaní si však dajte pozor na ostatné chute. Ak je napríklad mäso podávané s výraznou omáčkou, prispôsobte jej aj výber vína.

     

    Plné červené víno, akým je napríklad Tian Ran, sa tiež dobre hodí ku korenistým jedlám a výdatným zeleninovým pokrmom s bohatými omáčkami. Červené vína môžete podávať aj k cestovinám, s rizotom či k syrom a jedlám s morskými plodmi. K syrom sa vynikajúco hodí napríklad suché Mondeuse s tanínmi na čiernych ríbezliach s čiernym korením.

     

    S čím párovať biele víno?

    Biele mäso, šaláty, zeleninové jedlá či ryby. Biele víno môžete párovať s korenistými, ako aj s ľahkými a sviežimi pokrmami. Ľahké a chuťovo jemné biele vína ako napríklad En Route Pour L’Apéro sa hodia k syrom či k šalátom.

     

    Víno a jedlo by sa malo dopĺňať a lichotiť si, nie sa navzájom prebíjať.

    Moulin, suché víno s príjemnou kyslosťou, sa zase hodí k ťažším jedlám, napríklad ku kačaciemu mäsu. A šumivé vína? Tie si najlepšie vychutnáte v kombinácii s morskými plodmi, jahňacím mäsom či ustricami.

     

     

     

    author-avatar

    About Alexandra

    Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

    Related Posts