Carbonara cestoviny
Francúzska kuchyňa

Pasta nie je len jedlom Talianov. Aj francúzska kuchyňa ponúka skvelé cestoviny

Hoci Francúzi nie sú svojimi cestovinami takí známi ako ich talianski susedia, francúzske cestoviny by ste rozhodne nemali podceňovať. Od klasický carbonara až po lahodné mušle Saint Jacques, Francúzi to jednoducho vedia. Výrazné chute, dokonalá krémovosť a poriadna dávka originality. Presne také sú cestoviny v podaní Francúzov.

V hlavnej úlohe syr. Aj tak by sa dala zhrnúť chuť francúzskych cestovín. Francúzi sú totiž obrovskými milovníkmi syra. Vo francúzskej kuchyni nájdete desiatky luxusných syrov rôznych chutí. Sú to práve francúzske syry, čo cestovinám dodáva nezameniteľnú chuť. Vo francúzskej kuchyni nenájdete azda ani jedny cestoviny, v ktorých by chýbal syr.

Crozets de Savoie

Medzi najznámejšie cestoviny jednoznačne patria Crozets, malé ploché cestoviny pochádzajúce zo Savojska. Cestoviny vyrábané zo pšenice alebo pohánky, soli, vajec a vody vznikli zhruba v 17. storočí. Názov odkazuje na zárez urobený končekmi prstov v ceste počas prípravy cestovín. Crozets sa najčastejšie podávajú s cibuľkou osmaženou na masle a klobáskou, prípadne s tenkou slaninkou.

Cestoviny so špenátom, paradajkami či hubami

zapekané huby, pečené paradajky či špenát poliaty roztopeným syrom. Francúzi milujú cestoviny z jedného hrnca. Do neho postupne pridávajú svoje obľúbené ingrediencie, až nakoniec vznikne mazľavé, no chuťovo dokonalé dielo. V Provenálsku musíte ochutnať cestoviny so sušenými paradajkami, špenátom a roztopeným syrom mozzarella. Veľmi obľúbené sú aj cestoviny so zapečenými hubami a poriadnou dávkou syra, prípadne ravioli so syrom Boursin a slaninkou.

Coquille Saint-Jacques

Milovníci stredomorskej kuchyne by mali aspoň raz v živote ochutnať túto francúzsku špecialitu. Mušle Saint Jacques sú veľmi vzácne a ich lov je zákonom obmedzený. Aj preto patria k najluxusnejším jedlám francúzskej kuchyne. Ak sa niekedy ocitnete na západnom pobreží Francúzska, zastavte sa v miestnej reštaurácii a objednajte si cestoviny s týmito mušľami. Neoľutujete. Cestoviny s mušľami zaliate krémovo-syrovou omáčkou pohladia vaše chuťové poháriky.

Coquille Saint-Jacques

Raviole du Dauphiné

Táto miestna špecialita je niečím, čo musíte ochutnať, ak milujete plnené cestoviny. Dva pláty cestovín plnené syrom Comté, ementálom, petržlenovou vňaťou a jemným maslom. Tieto ravioli sa vám budú rozpadať na jazyku. Podávať sa môžu poliate rozpusteným maslom, so strúhaným syrom, alebo vyprážané, podávané s mäsom, foie gras , hľuzovkami alebo rybami. Fantázii sa medze nekladú a vy máte čo robiť, aby ste ich ochutnali všetky.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts