Mille feuille: Francúzsky dezert tisícich lístkov stojí za hriech

 | 
06/27/2023
 | 
2 min read
Featured Image

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Francúzska kuchyňa je nekonečnou studnicou lahodných dezertov. Ak ste ešte neochutnali tradičný dezert Mille feuille, mali by ste to čo najskôr napraviť. Žĺtkovo-vanilkový krém, osviežujúce maliny a dokonalo krehké cesto. Túto kombináciu si jednoducho zamilujete.

 

Ak ste už vyskúšali lahodné venčeky Paris Brest aj luxusné veterníky Choux au craquelin, prichádzajú na rad Mille feuille. Tento dezert sa skladá z niekoľkých plátov chrumkavého lístkového cesta, vďaka ktorým získal aj svoj názor. Tisíce lístkov.

Kde sa vzal Mille feuille?

 

Plátky lístkového cesta sa prekladajú lahodným žĺtkovým krémom, tzv. crème pâtissière. Dezert sa niekedy plní aj čerstvými malinami, jahodami či plátkami mandlí.

 

Pôvod tohto dezertu nie je celkom jasný. S istotou však môžeme povedať, že prvé zmienky siahajú až do 17. storočia. Vraví sa, že ho vytvoril François Pierre de La Varenne, ktorý ho opisuje vo svojom Cuisinier françois z roku 1651. Mnohí cukrári sa však zhodujú, že dezert preslávil až slávny cukrár Adolphe Seugnot, ktorý ho začal ponúkať vo svojej cukrárni v 19. storočí.

 

Spočiatku sa na prípravu používal ovocný džem, ktorý bol neskôr nahradený ovocím. Od tej doby recept prešiel mnohými úpravami, obrovskej obľube sa však teší dodnes. Dezert zložený z troch vrstiev lístkového cesta, oddelených vanilkovým krémom, s vrchnou časťou glazovanou práškovým cukrom, sa stal neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne. Nájdete ho vo francúzskych domácnostiach, ale aj v tých najvychýrenejších cukrárňach.

 

Nájdete ho aj u nás. Príďte si k nám vychutnať lahodný dezert Mille feuille pripravený podľa tradičného receptu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][basel_button color="white" style="round" size="large" align="center" title="navštívte nás v colette" link2="url:https%3A%2F%2Fwww.colette.sk%2F"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_wp_posts number="5"][/vc_column][/vc_row]

Colette-Logo

O Colette

Autentická reštaurácia s modernou francúzskou kuchyňou v štýle Paríž na tanieri. U nás si vychutnáte francúzske špeciality, vynikajúce víno a originálne dezerty. Okrem toho pre vás každý víkend pripravujeme aj tradičný brunch. J´adore!

Krížna 8, 811 07 Bratislava,
Slovenská republika
Telefón: +421 908 889 308
Email: info@colette.sk

Otváracie hodiny

Vyzdvihnutie Vašich objednávok
v kamennej prevádzke - Krížna 8,
811 07 Bratislava

PONDELOK: ZATVORENÉ
UT - SO: 17:00 - 22:00
NEDEĽA LUNCH: 11:00 - 15:00

Copyright © 2024 Colette Boutique s.r.o. | Všetky práva vyhradené