francúzske vína
Francúzska kuchyňa

Víno a jedlo. Viete, s čím kombinovať francúzske vína?

K poháru vína neodmysliteľne patrí jedlo či niečo drobné pod zub. Viete však, k akému jedlu sa hodí červené, biele či rosé? Champagne, Bordeaux aj Burgundsko patria k vychýreným vínnym oblastiam, ktoré ponúkajú tie najlepšie vína. Naučte sa ich správne kombinovať a vychutnajte si ich dokonalé chute.

Orientovať sa v širokej ponuke najrôznejších vín je skutočne veda. Hoci väčšina ľudí delí víno na suché či polosuché, sladké alebo polosladké, škála jeho chutí, farieb a vôní je naozaj široká. Ak nie ste expertom, no chcete spoznať základné pravidlá kombinovania vín a jedál, tento prehľad je pre vás.

Sladké jedlá

Z vyššie uvedeného vyplýva, že k sladkým jedlám či dezertom sa hodí sladké víno. Ak preferujete sladšie chute, pokojne zvoľte víno ešte sladšie než dané jedlo. V prípade, že chcete dezert odľahčiť, siahnite po bielom víne s vyššou kyslosťou. K čokoládovým dezertom môžete podávať suchý Merlot z Bordeaux, jemné Madlenky sa zase chodia ako delikatesa k bublinkovému Champagne.

Ťažšie chute a vína

K hovädziemu mäsu, vyprážaným jedlám či morským plodom sa hodí kyslejšie červené víno s ťažšou štruktúrou. To isté platí aj o jedlách z diviny – práve výrazné červené víno podtrhne ich nezameniteľnú chuť.

Triesloviny, ktoré sa v červenom víne nachádzajú vo väčšom množstve, podporujú trávenie, a preto je toto víno vhodné práve v prípade ťažších jedál.  

Nezabúdajte, že chuťovo výrazné jedlá si žiadajú víno s vyššou kyslosťou. Ak k mäsitým jedlám nalejete Cabernet Sauvignon, rozhodne neurobíte chybu.

Syry, morské plody či biele mäso

Naopak, k slaným syrom, hydine či k rybám by ste mali zvoliť ľahšie biele víno, prípadne víno ružové. Dobre vychladené rosé z Provensálska je perfektné k syrovým tanierom, olivám či jedlám s morskými plodmi.

K ľahším jedlám je skvelé aj Chardonnay z oblasti Burgundsko alebo Pinot Blanc, ktoré taktiež pochádza z tejto vychýrenej vínnej lokality. K šalátom nalejte ľahšie Sauvignon rosé.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.