tradičná francúzska cukrovinka
Madeleines

Ako prichádzajú na svet tradičné vanilkové Madlenky?

Čerstvé, voňavé a kráľovsky nadýchané. To všetko sú synonyma pre obľúbené francúzske Madlenky. Vychutnajte si toto gurmánske umenie pri dobrej káve alebo kľudne ako chutnú motiváciu pri práci. Ako vôbec prebieha začiatok tohto sladkého výsledku?

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vzniká tento vanilkový dezert, ktorý u nás vzniká najmä s láskou.

Suroviny, ktoré pri výrobe Madlenky používame:

  • 1 hrnček kryštáľového cukru (120g)
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička tekutého vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 čajová lyžička mlieka
  • citrónová kôra
  • 100 g hladkej múky
  • kypriaci prášok do pečiva
  • 100 g masla

Tradičný postup, ktorého sa držíme.

Tento recept začína jednoduchým zmiešaním základných surovín. Pripravili sme si stredne veľkú misku, kde sme nasypali jeden hrnček kryštálového cukru, pridali 2 vajíčka (aj žltok, aj bielok). Následne sme si pripravili čajovú lyžičku, ktorou sme do pripravenej masy pridali 1 lyžičku tekutého vanilkového extraktu, 1 lyžičku medu a taktiež 1 lyžičku mlieka. Celý tento obsah sme poriadne vymiešali „metličkou“ na šľahanie.S ďalším krokom prichádza na rad čerstvá citronová kôra, ktorá dezertu pridá sviežu vôňu. V malom množstve ju nastrúhame do pripraveného cesta. Na rozmer misky si položíme sitom cez ktoré preosejeme 100g hladkej múky  a kypriaci prášok. Lepkavú hmotu znovu poriadne premiešame. Do iného hrnca si dáme zohriať 100g masla a jeho tekutú konzistenciu následne primiešame do našej masy. Tú zakryjeme alobalom a necháme oddychovať.

Posledným krokom pred pečením je príprava formičiek. Madlenky sú charakteristické svojím „mušľovitým“ tvarom, kvôli ktorému vďačíme tvarovaným formičkám. Každú starostlivo prejdeme olejom, aby sme predišli pripáleniu a husté cesto zarovno pridávame priamo tam.Finálnym krokom je pečenie. Rúru si vyhrejeme na 230 stupňov a po 3 minútach to zmeníme na 180 stupňov.  Madlenky pečieme 8-10 minút.

Dobrú chuť! Hotový dezert je na svete a môže Vám spríjemňovať Vaše vzácne chvíle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *