francúzske dezerty
Francúzska kuchyňa

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc

Francúzsko je preslávené svojou famóznou kuchyňou a mnohými kulinárskymi špecialitami. Avšak nie sú to len luxusné reštaurácie, kde si môžete vychutnať tie najlahodnejšie pokrmy. Spoznajte trojicu streetfood jedál z parížskych ulíc, ktoré by ste počas svojej návštevy mali rozhodne ochutnať.

Paríž nie je len mestom romantických prechádzok, nádherných pamiatok a jedinečných nákupov. Rovnako ako zvyšok krajiny, aj toto mesto ponúka nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Na uliciach Paríža sa totižto nachádza aj množstvo stánkov s tradičným francúzskym streetfoodom, ktorý si získal obľubu nielen u miestnych obyvateľov, ale aj u turistov.

1.     Croque monsieur – luxusný sendvič

Ak aj vy milujete luxusné sendviče, potom musíte ochutnať tradičný parížsky Croque monsieur. Názov tejto delikatesy vznikol spojením slov croquer (chrúmať) a monsieur (pán). Ako názov napovedá, ide o chrumkavý sendvič, ktorý sa pred podávaním zapeká v rúre či na grile.

Víno a jedlo. Viete, s čím kombinovať francúzske vína?

Sendvič Croque monsieur sa skladá z dvoch plátkov bieleho chleba opečeného na masle, šunky a strúhaného francúzskeho syra. Modernejšia verzia je vylepšená o bešamelovú omáčku. Obyčajne sa sendvič podáva s hranolkami a šalátom.  

Croque monsieur pochádza z Paríža a na pultoch miestnych stánkov sa objavuje už viac ako 100 rokov. O jeho výnimočnosti svedčí aj to, že sa dostal do literatúry. O jeho dokonalej chuti sa vo svojom diele totiž zmienil aj velikán francúzskej literatúry Marcel Proust.

2. Crêpes – najlepšie palacinky

Milovníci sladkého si celkom iste nesmú nechať ujsť ochutnávku legendárnych francúzskych palaciniek zvaných Crêpes. Jedno z najpopulárnejších jedál z francúzskych ulíc má svoj pôvod v Bretónsku. Názov pokrmu je odvodený z latinského slova crispa, čo znamená „stočený“.

Najobľúbenejšie sú sladké crêpes, ktoré sa plnia ovocím, čokoládou či karamelom, ale existujú aj slané varianty, plnené šunkou, syrom, zeleninou či ratatouille. V Bretónsku si môžete pochutnať aj na galettes, slaných palacinkách z pohánkovej múky.

3. Baguette – francúzska bageta

Ak si chcete vychutnať nefalšovanú chuť Paríža, inšpirujte sa jeho obyvateľmi. Tí nedajú dopustiť na celkom obyčajnú bagetu, ktorú si dokážu naozaj vychutnať. Čerstvo upečenú, voňavú a mäkučkú bagetu totiž nič neprekoná.

Pôvod baguette siaha do 19. storočia. Odvtedy je tento “dlhý chlieb” neodmysliteľnou súčasťou francúzskej gastronómie. Baguette je jedným zo symbolov francúzskej kuchyne a predstavuje viac ako len chlieb. Je to súčasť kultúry, tradície a spôsobu života vo Francúzsku, kde sa pečenie chleba stalo umením.

Zájdite do miestnej pekárne, zhlboka sa nadýchnite a vezmite si čerstvú bagetu zabalenú do papierového vrecka. Pribaľte si k nej kúsok francúzskeho syra, fľašu vína a vychutnajte si dokonalú chuť Francúzska.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts