francúzska reštaurácia Colette
Francúzska kuchyňa

Francúzsky brunch alebo kráľovská kombinácia v jednom jedle

Vajce Benedikt, avokádový toast, čerstvý džús a voňavá káva. Základom je chutné jedlo a príjemná atmosféra. Víkendový brunch môže trvať aj niekoľko hodín a ak ste ho ešte nikdy nezažili, mali by ste to napraviť. Zistite, kde sa brunch vzal a prečo je taký obľúbený. Pozývame vás.

Písal sa rok 1895, keď sa v britskom časopise Hunter’s Weekly prvý raz objavil pojem brunch (breakfastlunch). Britský spisovateľ a novinár Guy Beringer vtedy prišiel s myšlienkou neskorých nedeľných raňajok pre všetkých, ktorí prežili búrlivú sobotnú noc a prehnali to s alkoholom.

Brunch ako spoločenská udalosť

Spisovateľ dodal, že nedeľný brunch by mal byť veselou spoločenskou udalosťou, ktorá spája ľudí a pomáha im zabudnúť na všetky starosti z uplynulých dní. Táto myšlienka Britov natoľko oslovila, že sa brunch takmer okamžite stal ich obľúbenou víkendovou aktivitou.

Brunch Bratislava

Onedlho si neskoré raňajky všimli aj v Spojených štátoch. Bolo to preto, že cestujúci na transkontinentálnych cestách vlakom sa v často zastavovali na neskoré raňajky. Zvyčajne to boli celebrity, takže brunch sa v tomto období spájal s luxusom a pôvabom. Mnohé jedlá mali svoj pôvod vo francúzskej kuchyni, takže návštevníci si mohli pochutnať na špecialitách ako vajce Benedikt či Crêpes, chýbať nesmel francúzsky toast s avokádom a v tých najlepších podnikoch sa podávali aj ustrice.

Brunch sa stal obľúbeným spôsobom stravovania pre bohatú vrstvu obyvateľstva, ktorá mala viac voľného času v soboty a nedele. Spolu s tým sa rozvíjala aj kultúra kaviarní a reštaurácií, ktoré začali ponúkať brunchové menu a stali sa miestami spoločenských stretnutí.

Kombinácia obľúbených raňajkových a obedových pokrmov sa stala neodmysliteľnou súčasťou príjemného víkendu a postupne sa rozšírila do rôznych kútov sveta. Súčasťou pravého brunchu by malo byť aspoň 10 až 15 pokrmov. Obvykle sa začína raňajkovými jedlami, kávou, čajom či džúsom, postupne sa prechádza na výdatnejšie jedlá, ovocie alebo zeleninu.

Ak hľadáte dokonalé miesto pre nedeľný brunch, zastavte sa u nás a vychutnajte si pomalé ráno, ktoré trvá do obeda.

 

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts