francúzska kuchyňa
Francúzska kuchyňa

Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette?

Sladká bodka na záver, ale aj plnohodnotný hlavný chod. Či už sa rozhodnete pre sladké crêpes alebo výdatné galette, iste neoľutujete. Spoznajte ikonické jedlo, ktoré pred stovkami rokov ovládlo francúzsku kuchyňu a zistite, prečo sú za najlepšie palacinky označované práve tie francúzske.  

Crêpes, tradičné francúzske placky pripomínajúce naše palacinky, sú považované za jednu z najtypickejších francúzskych jedál a obľúbenú pochúťku po celom svete. Ich história sa začala písať v Bretónsku na severozápade Francúzska, odkiaľ sa však veľmi rýchlo rozšírili do celej krajiny.

Bretónsko bolo v tej dobe chudobným regiónom a crêpes bolo pre miestnych obyvateľov pomerne lacným a jednoduchým jedlom. Pôvodne sa Crêpes robili z pšeničnej múky, vody a soli, ale postupom času sa recept vylepšoval pridávaním mlieka či vajec.

Vo Francúzsku sa môžete stretnúť hneď s niekoľkými druhmi crepes. Najznámejšie sú karamelové Crêpes Suzette, hneď za nimi nasleduje slaná verzia z bretónskeho regiónu zvaná galette.

Slaný koláč Galette

Prvou verziou francúzskych palaciniek je slaný bretónsky koláč galette pripravovaný z pohánkovej múky, vody a soli. Tenká placka s chrumkavými okrajmi je obvykle plnená šunkou, syrom a vajíčkom, stretnúť sa však môžete aj so šampiňónovo syrovou plnkou. Galette si môžete dať aj s tradičným francúzskym Ratatouille.

Tajomstvo vzniku Crêpes Suzette

Sladké palacinky podávané s karamelovou omáčkou z pomarančovej šťavy a kôry flambované na pomarančovom likéri sa už roky tešia obrovskej popularite nielen v luxusných reštauráciách, ale aj na uliciach Paríža.

O tom, ako tento slávny dezert vznikol, sa už po stáročia vedú nekonečné debaty. Najznámejším je príbeh o nešikovnom čašníkovi a nádhernej Suzzete. Nepozornému čašníkovi sa omylom podarilo vyliať pomarančový likér na palacinky servírované budúcemu kráľovi Eduardovi VII. Likér okamžite vzbĺkol. Budúci kráľ však neváhal a netradičný dezert ochutnal.

Ohúrený jeho skvelou chuťou sa opýtal čašníka na názov. Zaskočený čašník ohúrený krásou dievčiny sediacej za stolom odvetil, že dezert nesie názov Crêpes Princesse. Kráľ ihneď pochopil, že ide o kompliment mladej dáme a navrhol dezert premenovať na Crêpes Suzette podľa jej skutočného mena. Druhá verzia hovorí, že dezert bol pomenovaný na počesť francúzskej herečky Suzanne Reichenbergovej.

Foto: Canva

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts