steak a víno
Fine dining, Francúzska kuchyňa, Francúzske víno, Reštaurácia Bratislava

TOP vína na párovanie k steaku. Tieto druhy odporúča náš someliér Corto

Aké víno sa hodí k steaku? Druhy s výraznejším podielom tukovej vrstvy sa veľmi dobre párujú s bohatými, plnými a výraznými červenými vínami. Ktoré to sú? To vám prezradí náš someliér, ktorý pozná tajomstvo dokonalého gurmánskeho zážitku.

Párovanie steakov a vína nie je jednoduché, vďaka jeho radám to však iste zvládnete. Ak si ale chcete vychutnať naozaj dokonalý večer, navštívte Colette, kde nájdete tradičný rib-eye steak s pravou francúzskou omáčkou Béarnaise a exkluzívnym výberom vín priamo z francúzskych viníc. „Správny výber vína je pre výsledný chuťový zážitok rovnako dôležitý ako príprava mäsa,“ myslí si skúsený someliér Corto.

Existuje niekoľko druhov steakov, ktoré sa líšia predovšetkým tým, z ktorej časti zvieraťa pochádzajú. To vplýva na ich štruktúru aj chuť a samozrejme na konečný výber vhodného vína. Zároveň sa líšia aj spôsobom prípravy a chuťovými vlastnosťami. Každý druh má svoje špecifiká a je vhodný na rôzne spôsoby prípravy, od grilovania po pečenie alebo dusenie.

Pri párovaní vína so steakom Corto odporúča riadiť sa dvoma základnými pravidlami. „Pokiaľ ide o párovanie steakov a vína, vždy radím siahnuť po suchom červenom. Zároveň treba myslieť na to, že k chudším kusom mäsa sa hodia ľahké vína, ktoré nechajú vyniknúť ich chuti.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Colette | Modern French Cuisine (@colette.jadore)

T-Bone a Porterhouse si žiadajú korenisté víno

Medzi najznámejšie patrí napríklad T-Bone Steak, ktorý obsahuje kosť v tvare T s mäsom z oboch strán. Z jednej strany je mäsitý striploin (NY strip) a z druhej filet mignon. „Ide o veľmi chutný steak, ktorý kombinuje rôzne textúry,“ dodáva Corto. Podobným druhom je Porterhouse Steak, ktorý obsahuje viac filet mignon. Tento steak je tiež veľmi populárny a poskytuje kombináciu výrazných chutí a jemnosti.

„Porterhouse a T-Bone steaky sú určite odlišné kusy, ale oba ponúkajú lahodnú kombináciu jemného filé a pevnejšieho, ale chutnejšieho rib-eye steaku. Spárujte ich s aromatickým a korenistým červeným vínom. Nebbiolo a Barolo so svojimi silnými tanínmi sú stávky na istotu,“ približuje someliér.

steak Bratislava

Rib eye steak jedine s vyzretým vínom

Vďaka nášmu kuchárovi si v reštaurácii Colette vychutnáte aj tradičný šťavnatý a mramorovaný rib-eye steak, ktorý pochádza z rebra kravy. Svoju typickú bohatú chuť má najmä vďaka vysokej úrovni tukov. „Rib eye steak je robený z rib eyu (vysoká roštenka) z plemena kráv Angus z Uruguaju. Tento steak je výborný najmä kvôli svojej jemnej štruktúre a mramorovaniu tuku v mäse, ktoré zaručuje výraznú mäsovú chuť,” vysvetľuje šéfkuchár Jakub Bíro.

 

 

 

Tomuto sa vyhnite:

Je ťažké si predstaviť pekný kúsok červeného mäsa so suchým bielym vínom. Najmä kyslosť by sa veľmi zle znášala s chuťou a štruktúrou mäsa.

 

 

 

K dokonalému rib-eye steaku sa podľa Corta hodia predovšetkým vyzreté vína, ktoré podčiarknu jeho plnú chuť. „Vyskúšajte vyzreté Rioja Reserva, Montepulciano d’Abruzzo alebo vína z oblasti Syrah ako napríklad Cornas či Saint Joseph.“

K silnému Côte de bœuf steaku Corto radí vyberať víno podľa toho, ako dobre je mäso prepečené. „V prípade, že sa mäso pieklo dlhšie, odporúčam vám siahnuť po víne s jemnými tanínmi.“ Naopak, k Flank steak sa ideálne hodia šťavnaté dynamické vína z južného údolia Rhôny. Tie sú typické výraznou ovocnou chuťou, ktorá dokonalo podčiarkne výraznú chuť mäsa a jeho štruktúru.

Aj vám už sa začali zbiehať slinky? Neváhajte a urobte si rezerváciu hneď teraz. Vychutnajte si najlepší rib eye steak s omáčkou Béarnaise a francúzskym vínom priamo od Corta. J´adore!

 

 

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts