madlenka
Madlenky

Madlenka je kráľovská pochúťka s unikátnou históriou

Jemná chuť, vábivá vôňa, jednoduchý recept. Madlenky sú synonymom Francúzska rovnako ako aj bagety, baretky a Eiffelovka. Čím sú tak výnimočné? Francúzska pochúťka.

Jednoduchý recept ktorý drží tradíciu už roky

Konzistencia tohto mini koláčika je príjemne nadýchaná a zaručene rozvonia každú miestnosť. V tomto prípade platí, že málo je niekedy dosť. Recept týchto francúzskych piškotových koláčikov je jednoduchý a neobsahuje veľa ingrediencii.
Táto francúzska pochúťka je vyrobená z múky, vajec, masla a cukru.

Legenda o madlenkách

Kde tento voňavý príbeh začal?
Názory ľudí sa preplietajú a preto vzniká viacero verzií začiatku výroby Madleniek. Niektorí tvrdia, že Madlenky prvýkrát šéfkuchár Jean Avice a to v 19. storočí, pravda sa však pravdepodobne skrýva v oveľa skoršom období a v dedinke Commercy v regione Lorraine (Lotrinsko).

Zrod tohto gurmánského diela súvisí s mladou dievčinou menom Madeleine. Potrebovala si nájsť prácu a preto sa uchádzala o miesto kuchára u lotrinského vojvodu Stanislasa Leszczynského. Bol to však jeden háčik. Jediné čo mladá Madeleine vedela upiecť bol recept jej starej mami. Avšak tento recept všetkým veľmi chutil a takto sa zrodili Madeleine – Madlenky.

Preslávené vo Versaille

Deň, keď sa kráľ Ľudovít rozhodol navštíviť Lorraine sa Madlenkám stal osudným. Keď ich kráľ prvýkrát ochutnal, bol veľmi prekvapený ich lahodnosťou. Dal ich ochutnať aj manželke Marii a reakcia bola rovnaká. Následne ich uviedla na kráľovský dvor. Po tomto geste Madlenky vyleteli do celého Francúzska a ich tradičný recept poznáme dodnes.

Každý ma svoju „Madeleinskú pamäť“

Názov tohto koláčika sa dostal aj do knihy. Presnejšie, do autobiografického románu od spisovateľa Marcela Prousta. V diele „A la recherche du temps perdu“ (Spomienka na minulé večeri) spisovateľ píše o tom, ako jedol madlenku namočenú v čaji a začali sa mu vracať krásne spomienky na detstvo. Chuť a vôňa mu nevedomky pripomínala mladosť.

Z toho vyplýva zopár múdrych slov a to že „každý ma svoju Madeleinsku pamäť“. Keď ochutnáte niečo v prítomnosti a cítite nostalgiu a spomienky na minulosť opäť ožívajú. Je to obľúbená francúzska pochúťka.