francúzska kuchyňa
Francúzska kuchyňa

Aké tajomstvo ukrýva ikonický dezert Paris Brest? Spoznajte venčeky s prekvapivou históriou

Tradičný francúzsky dezert Paris Brest v sebe skrýva nielen lahodnú chuť, ale aj zaujímavý príbeh svojho vzniku. Nazrite pod plátok krehkého odpaľovaného cesta a spoznajte jeho príbeh. A ako bonus vám prezradíme originálny recept na venčeky, ktoré sa vždy podaria.

Cukrár s vášňou pre šport

Vznik ikonického dezertu má – ako takmer všetko z francúzskej kuchyne – skutočne zaujímavý príbeh. Za vznikom tohto receptu stojí mladý cukrár Louis Durand z mesta Maisons-Laffitte. Mladík žijúci neďaleko Paríža mal zrejme vášeň nielen pre cukrárske remeslo, ale aj pre cestnú cyklistiku.

V roku 1910 pripravil tento dezert k oslave legendárnych cyklistických pretekov Paríž – Brest – Paríž. 1200 kilometrov dlhé cyklistické preteky sa prvýkrát uskutočnili v roku 1891, posledný ročník sa uskutočnil v roku 1951. A hoci sú preteky Paríž – Brest – Paríž už minulosťou, Paris Brest dodnes patrí k najobľúbenejším francúzskym dezertom.

Paris Brest – venčeky v tvare kolesa.

Odpaľované cesto s mousseline praliné

Vďaka cyklistickým pretekom si dnes milióny ľudí po celom svete môžu vychutnať jedinečnú chuť venčekov z odpaľovaného cesta plnených krémom mousseline praliné a posypaných plátkami mandlí.

Viete, ako pripraviť dokonalé odpaľované cesto?
Vyskúšajte náš recept.

Základom tohto krému je crème pâtissière a pasta praliné, ktorá vznikla dôkladným rozmixovaním pražených lieskových orieškov a karamelu.

Pripravte si venčeky (recept na Paris Brest)

Rovnako ako pri príprave veterníkov, aj tu začneme s odpaľovaným cestom. Pripraviť si ho môžete podľa nášho receptu, ktorý nájdete v článku o odpaľovanom ceste. Z odpaľovaného cesta si potom upečte venčeky – krúžky.

Nasleduje príprava plnky, ktorá sa skladá z dvoch častí.

Praliné:

    • 300 g lieskových orechov
    • 200 g cukru
    • štipka soli

Rúru si predhrejte na 150°C,  dajte do nej oriešky a pečte ich dozlatista. Kým sa orechy pečú, môžete si z cukru a štipky soli pripraviť karamel. Hotový karamel nalejte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť. Upečené oriešky s karamelom pomixujte do hladkej hmoty.

Crème pâtissière:

    • 750 g plnotučného mlieka
    • 3 žĺtky
    • 195 g cukru
    • 45 g hladkej múky
    • 45 g kukuričného škrobu
    • 375 g zmäknutého masla
    • vanilkový lusk

V 2/3 mlieka rozmiešajte cukor a priveďte ho do varu. 1/3 mlieka zmiešajte s múkou, škrobom a žĺtkami. Zmes následne vlejte do vriaceho mlieka a miešajte, kým hmota nezhustne. Krém nechajte vychladnúť a následne doň zašľahajte maslo a praliné.

Upečené krúžky z odpaľovaného cesta prekrojte, na spodnú časť nastriekajte krém, priklopte ich druhou časťou a nechajte stuhnúť. Pred podávaním ich posypte plátkami mandlí a jemne pocukrujte.

Voilà, Paris Brest ako z francúzskej cukrárne je na svete.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.