francúzske dezerty
Francúzska kuchyňa

Odpaľované cesto: Zázrak, na ktorý Francúzi nedajú dopustiť

Spoznajte tajomstvo odpaľovaného cesta a naučte sa pripravovať tie najlepšie dezerty. Francúzsky vynález, ktorý sa využíva pri príprave venčekov či veterníkov, nie je jednoduchý. Skutočne dobré odpaľované cesto zvládne iba profesionál, ktorý pozná všetky triky a tajomstvá. Trúfnete si?

Odpaľované cesto na venčeky aj veterníky

Odpaľované cesto je špecifické svojou dokonalou konzistenciou a predovšetkým chuťou, ktorá necháva vyniknúť ostatné ingrediencie. Toto cesto je jemné a chuťovo nenápadné, takže je ideálne na prípravu krémových, maslových, šľahačkových či pudingových dezertov.

Francúzska kuchyňa je plná skvelých receptov, chutí a vynálezov. Jedným z nich je práve toto cesto, ktoré tvorí základ obľúbených venčekov či lahodných veterníkov Choux au craquelin.

Pripravte si Choux au craquelin. Francúzske veterníky s dokonalou chuťou.

Hoci sa Francúzi považujú za autorov krehkého odpaľovaného cesta, Taliani im toto prvenstvo nechcú prenechať, a tak už dlhé roky vedú spory o tom, odkiaľ krehké maslové cesto vlastne pochádza.

Čo však Francúzom rozhodne nemožno uprieť, je ich dokonalý cit pre lahodné dezerty. Kým Taliani si odpaľované cesto tvrdošijne privlastňujú, Francúzi zatiaľ neúnavne pečú lahodné dezerty a neustále vymýšľajú nové kombinácie chutí. Na sladkom konte majú venčeky, veterníky, Crème brûlée či Tarte Tatin.

Ako pripraviť dokonalé odpaľované cesto (recept)

Pri príprave odpaľovaného cesta sa nemusíte obávať zdĺhavého a náročného miesenia, pretože odpaľované cesto jednoducho odpaľujete v hrnci.

Na čo sa však musíte pripraviť, je trpezlivosť a 100% dodržanie postupu. Iba tak bude výsledok ako z francúzskej cukrárne.

Celý recept na cesto nájdete v našom recepte na Choux au craquelin. Pred tým, ako sa pustíte do pečenia, prečítajte si nasledujúce rady. Tie sa vám pri príprave a pečení iste zídu:

  • Dôležitá je správna konzistencia cesta. Vždy použite iba toľko vajíčok, aby nebolo cesto príliš riedke.
  • Ak je cesto riedke, dajte ho schladiť do chladničky. Maslo stuhne a cesto bude mať lepšiu konzistenciu.
  • Počkajte, kým je cesto vychladnuté, a vajíčka nikdy nedávajte do horúceho cesta. Mohli by sa zraziť.
  • Buďte trpezliví a počas pečenia neotvárajte rúru. Veterníky či venčeky by okamžite spľasli.

Foto: Canva

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.