Mille-feuille
Francúzska kuchyňa

Mille feuille: Francúzsky dezert tisícich lístkov stojí za hriech

Francúzska kuchyňa je nekonečnou studnicou lahodných dezertov. Ak ste ešte neochutnali tradičný dezert Mille feuille, mali by ste to čo najskôr napraviť. Žĺtkovo-vanilkový krém, osviežujúce maliny a dokonalo krehké cesto. Túto kombináciu si jednoducho zamilujete.

 

Ak ste už vyskúšali lahodné venčeky Paris Brest aj luxusné veterníky Choux au craquelin, prichádzajú na rad Mille feuille. Tento dezert sa skladá z niekoľkých plátov chrumkavého lístkového cesta, vďaka ktorým získal aj svoj názor. Tisíce lístkov.

Kde sa vzal Mille feuille?

 

Plátky lístkového cesta sa prekladajú lahodným žĺtkovým krémom, tzv. crème pâtissière. Dezert sa niekedy plní aj čerstvými malinami, jahodami či plátkami mandlí.

 

Pôvod tohto dezertu nie je celkom jasný. S istotou však môžeme povedať, že prvé zmienky siahajú až do 17. storočia. Vraví sa, že ho vytvoril François Pierre de La Varenne, ktorý ho opisuje vo svojom Cuisinier françois z roku 1651. Mnohí cukrári sa však zhodujú, že dezert preslávil až slávny cukrár Adolphe Seugnot, ktorý ho začal ponúkať vo svojej cukrárni v 19. storočí.

 

Spočiatku sa na prípravu používal ovocný džem, ktorý bol neskôr nahradený ovocím. Od tej doby recept prešiel mnohými úpravami, obrovskej obľube sa však teší dodnes. Dezert zložený z troch vrstiev lístkového cesta, oddelených vanilkovým krémom, s vrchnou časťou glazovanou práškovým cukrom, sa stal neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne. Nájdete ho vo francúzskych domácnostiach, ale aj v tých najvychýrenejších cukrárňach.

 

Nájdete ho aj u nás. Príďte si k nám vychutnať lahodný dezert Mille feuille pripravený podľa tradičného receptu.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts