Spoznajte príbeh nášho nového šéfkuchára. Jakub Bíro strávil niekoľko rokov v zahraničí, kde sa zamiloval do francúzskej gastronómie. Nie je teda prekvapením, že po návrate na Slovensko jeho kroky smerovali do TOP francúzskej reštaurácie Colette. Ako sa dostal k vareniu a čo preňho znamená francúzska kuchyňa? Aj to sa dozviete v našom rozhovore.
Jakub Bíro sa stal kuchárom už ako 20-ročný. Jeho gurmánska cesta sa však začala písať ešte počas detstva. Do kuchyne ho totiž prividela jeho stará mama, ktorá bola taktiež kuchárka. U starej mamy v trávil Jakub veľa času a do varenia sa postupne zamiloval. Po strednej škole sa rozhodol vycestovať do zahraničia, kde nazbieral množstvo skúseností. Dnes môžete jeho jedlá ochutnať v centre Bratislavy. Jakub totiž začal variť v otvorenej kuchyni reštaurácie Colette.
„Kuchárom som sa stal keď som mal asi 20 rokov. Po príchode do Anglicka som sa mal možnosť zamestnať v jednej v tom čase vysoko hodnotenej reštaurácii. Vtedy som tam pracoval ako barman, no čím ďalej tým viac ma lákal pohľad z druhej strany. Keď som videl to nasadenie chalanov v kuchyni, tak som si postupne začal uvedomovať, že moje miesto je za sporákom.“
Čo vás priviedlo do kuchyne?
Veľkou inšpiráciou mi bola moja stará mama, ktorá bola celý život kuchárka a ja ako dieťa som u nej trávil veľmi veľa času...
Prečo si vás získala práve francúzska gastronómia?
V Anglicku som mal možnosť už v začiatkoch pričuchnúť k francúzskej kuchyni. A predsa len, tá moderná gastronómia, ako ju poznáme, čerpá v mnohom práve z Francúzska. Takže táto cesta sa mi zdala najprirodzenejšia. Na francúzskej gastronómii ma vždy fascinovalo množstvo kulinárskych techník a unikátny prístup k surovinám.
Francúzska kuchyňa je moja srdcovka
Ako by ste popísali francúzsku kuchyňu?
Ťažko ju popísať niekoľkými slovami. Ľudia si mnohokrát mylne myslia, že francúzska kuchyňa, to je zopár typických jedál, no v mojich očiach je to predovšetkým o emócii, elegancii a ako som už povedal, najmä o rešpekte a prístupe k surovinám.
Aké je vaše najobľúbenejšie slovenské jedlo?
Prvé, čo mi pri tejto otázke napadne, je celkom určite kôprovka s knedľou od mojej maminy.
Ktoré jedlo považujete za najnáročnejšie na celkovú prípravu a prečo?
Na túto otázku je pre mňa veľmi ťažké odpovedať, no jedno z technicky najkomplexnejších jedál je určite Pâté en croûte.
Ktorú špecialitu z francúzskej kuchyne by mal ochutnať každý?
Celkom iste víno a syr.
TOP reštaurácia Colette
Čo je podľa vás základom chutného pokrmu a na čo pri varení kladiete dôraz?
Žiadne jedlo nebude chutné bez lásky. A na čo kladiem dôraz? U nás to bolo vždy o rovnováhe medzi chuťou a textúrou daného pokrmu.
Tradičná alebo moderná kuchyňa?
Myslím, že práve tu sa ukazuje ten spomínaný balans.
Aký máte názor na inovácie v oblasti gastronómie?
Posúvať sa samozrejme musíme, veď bez inovácií by sme neboli tam, kde sme. Je to podľa mňa nevyhnutný proces.
Je varenie remeslo alebo umenie?
Varenie je práve v tom krásne, že má z každého trocha.
Na čo by ste pozvali zákazníkov do Colette?
Na nezameniteľnú atmosféru, kvalitné víno a jedlo, v ktorom si každý nájde ten svoj kus Francúzka.
Čo sa vám páči na reštaurácii Colette?
Úprimnosť.