francúzske dezerty
Francúzska kuchyňa

Crème brûlée: Oslaďte si sychravé dni francúzskou klasikou

 

Francúzska klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnej dobrej pâtisserie. Korene tohto lahodného pokrmu siahajú do 17. storočia, kedy sa prvýkrát objavil recept na žĺtkovo-vanilkový dezert. Pripravte si tento lahodný zamatovo hladký dezert podľa originálneho receptu.

Hladký žĺtkový krém, prenikavá vôňa vanilky a na vrchu dokonalá karamelová krusta. Famózny crème brûlée, ktorý pochádza z Francúzska, sa do knihy receptov dostal už koncom 17. storočia.

Poznáte legendárny Tarte Tatin?
Pripravte si jablkový koláč podľa nášho receptu.

Odvtedy sa stal neoddeliteľnou súčasťou francúzskej gastronómie a vďaka svojej dokonalej chuti prenikol do celého sveta. Názov creme brulee sa však nesnažte prekladať – doslovný preklad je totiž niečo ako spálený krém, a to tento dezert určite nie je.

Čo budete potrebovať na prípravu crème brûlée:

Na prípravu dezertu budete potrebovať predovšetkým zapekacie misky na crème brûlée. Okrem toho si pripravte:

    • 500 g smotany na šľahanie (min. 31%)
    • 6 žĺtkov
    • 60 g kryštálového cukru
    • trstinový cukor na karamelovú krustu
    • vanilkový lusk
 
 

Ako na to?

Pred tým, ako sa pustíte do prípravy crème brûlée, dajte si rozohriať rúru na 160°C.

Následne zmiešajte v miske smotanu s obsahom vanilkového struku, vrátane vyškriabaného struku. Za stáleho miešania na slabom ohni priveďte k varu a nechajte niekoľko minút odstáť.

Kým smotana chladne, v druhej miske si pripravte žĺtkový krém. Zmiešajte žĺtky a cukor a pomaly vyšľahajte – namiesto mixéra ale použite metličku, aby sa vám nevytvorilo príliš veľa peny.

crème brûlée

Zo smotany vyberte vyvarený lusk a po malých častiach ju vmiešavajte do žĺtkovej peny. Dôležité je, aby ste postupovali naozaj pomaly.

Nasleduje plnenie misiek. Ešte pred tým si nachystajte vyššiu zapekaciu misu alebo plech, do ktorého naukladajte misky.

Z krému odstráňte penu, premiešajte a nalejte do zapekacej misky.

Pred každým plnením zmes premiešajte, aby sa vanilka neusádzala a dostala sa do každej misky.

Následne podlejte misky horúcou vodou zhruba do polovice a dajte piecť na 30 – 40 minút. Že je dezert hotový spoznáte, akonáhle bude mať konzistenciu pripomínajúcu puding.

Nakoniec vás čaká príprava karamelovej krusty. Najjednoduchšie je crème brûlée posypať cukrom a ošľahnúť pištoľou. Druhým spôsobom je uvariť si karamel a dezert ním následne poliať.

Foto: Canva

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.