Francúzska kuchyňa: Jakub Bíro
Fine dining, Francúzska kuchyňa

Šéfkuchár Jakub Bíro: Základom každého jedla je láska, do kuchyne ma priviedla stará mama

Spoznajte príbeh nášho nového šéfkuchára. Jakub Bíro strávil niekoľko rokov v zahraničí, kde sa zamiloval do francúzskej gastronómie. Nie je teda prekvapením, že po návrate na Slovensko jeho kroky smerovali do TOP francúzskej reštaurácie Colette. Ako sa dostal k vareniu a čo preňho znamená francúzska kuchyňa? Aj to sa dozviete v našom rozhovore.

Jakub Bíro sa stal kuchárom už ako 20-ročný. Jeho gurmánska cesta sa však začala písať ešte počas detstva. Do kuchyne ho totiž prividela jeho stará mama, ktorá bola taktiež kuchárka. U starej mamy v trávil Jakub veľa času a do varenia sa postupne zamiloval. Po strednej škole sa rozhodol vycestovať do zahraničia, kde nazbieral množstvo skúseností. Dnes môžete jeho jedlá ochutnať v centre Bratislavy. Jakub totiž začal variť v otvorenej kuchyni reštaurácie Colette.

„Kuchárom som sa stal keď som mal asi 20 rokov. Po príchode do Anglicka som sa mal možnosť zamestnať v jednej v tom čase vysoko hodnotenej reštaurácii. Vtedy som tam pracoval ako barman, no čím ďalej tým viac ma lákal pohľad z druhej strany. Keď som videl to nasadenie chalanov v kuchyni, tak som si postupne začal uvedomovať, že moje miesto je za sporákom.“

Čo vás priviedlo do kuchyne?

Veľkou inšpiráciou mi bola moja stará mama, ktorá bola celý život kuchárka a ja ako dieťa som u nej trávil veľmi veľa času…

Prečo si vás získala práve francúzska gastronómia?

V Anglicku som mal možnosť už v začiatkoch pričuchnúť k francúzskej kuchyni. A predsa len, tá moderná gastronómia, ako ju poznáme, čerpá v mnohom práve z Francúzska. Takže táto cesta sa mi zdala najprirodzenejšia. Na francúzskej gastronómii ma vždy fascinovalo množstvo kulinárskych techník a unikátny prístup k surovinám.  

Francúzska kuchyňa

Francúzska kuchyňa je moja srdcovka

Ako by ste popísali francúzsku kuchyňu?

Ťažko ju popísať niekoľkými slovami. Ľudia si mnohokrát mylne myslia, že francúzska kuchyňa, to je zopár typických jedál, no v mojich očiach je to predovšetkým o emócii, elegancii a ako som už povedal, najmä o rešpekte a prístupe k surovinám.

Aké je vaše najobľúbenejšie slovenské jedlo?

Prvé, čo mi pri tejto otázke napadne, je celkom určite kôprovka s knedľou od mojej maminy.

Ktoré jedlo považujete za najnáročnejšie na celkovú prípravu a prečo?

Na túto otázku je pre mňa veľmi ťažké odpovedať, no jedno z technicky najkomplexnejších jedál je určite Pâté en croûte.

Ktorú špecialitu z francúzskej kuchyne by mal ochutnať každý?

Celkom iste víno a syr.

TOP reštaurácia Colette

Čo je podľa vás základom chutného pokrmu a na čo pri varení kladiete dôraz?

Žiadne jedlo nebude chutné bez lásky. A na čo kladiem dôraz? U nás to bolo vždy o rovnováhe medzi chuťou a textúrou daného pokrmu.

Tradičná alebo moderná kuchyňa?

Myslím, že práve tu sa ukazuje ten spomínaný balans.

Aký máte názor na inovácie v oblasti gastronómie?

Posúvať sa samozrejme musíme, veď bez inovácií by sme neboli tam, kde sme. Je to podľa mňa nevyhnutný proces.

Je varenie remeslo alebo umenie? 

Varenie je práve v tom krásne, že má z každého trocha.

Na čo by ste pozvali zákazníkov do Colette?

Na nezameniteľnú atmosféru, kvalitné víno a jedlo, v ktorom si každý nájde ten svoj kus Francúzka.

Čo sa vám páči na reštaurácii Colette? 

Úprimnosť.

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.

Related Posts