Francúzske vianočné cukrovinky
Madlenky

Francúzske vianočné cukrovinky

Blíži sa čas Vianoc a s ním aj chystanie vianočných cukroviniek. Tento zvyk nám mnohým z nás pripomína čas strávený s mamkou či babkou a vôňu koláčikov cítime už len pri ich predstave.

Francúzi sú pri vareškách a plechoch veľmi kreatívni. Dbajú nie len na skvelú chuť ale aj na ozaj elegantný výzor koláčov. Hotové umelecké diela na zjedenie!

Macarons

Známosť a obľúbenosť svojho mena majú nie len vo Francúzsku, ale aj u nás na Slovensku. Sú chutné a majú príjemnú penovú konzistenciu. V príchutiach sa nekladú medze – či ste viac čokoládový typ alebo jahodový typ, chuť macarons si jednoznačne zamilujete. Na výber sú rôzne farebné kreácie, ktoré pochúťke dodávajú svojský „šmrnc“.

Calissons

Tieto tradičné mandľové cukríky sú charakteristické svojím oválnym tvarom. Zohnať ich môže byť obtiažnejšie, nieje však vylúčené si ho spraviť doma. Zaujímavosťou je, že spomedzi ingrediencií do receptu budeme potrebovať aj skaramelizované kocky melonu a kandizovanú pomarančovú kôru. Na štedrovečernom stole budú vyzerať skutočne sviatočne.

Croquembouche

Sviatočná torta určená na rôzne príležitosti. Vianoce, svadba, narodeniny… Príležitostí je mnoho a mať hrdo vypnutý Croquembouche je „čerešnička na torte“ v tvorení sviatočnej atmosféry.

Táto atypická torta je tvorená z mäkkých „buchtičiek“ ktoré sú na podnose postavené v tvare pyramídy. Zvyšným krokom je už len zdobenie, ktoré ostáva na cukrárovej fantázii a kreativite. Torta sa môže ozdobiť cukrom, cukrárskymi ozdobami, tekutou čokoládou alebo poliať zlatým karamelom.

Vianočné korenené cookies – Speculaas

Tento recept má síce korene v Belgicku, no Francúzi si ho veľmi zdomácnili a to najmä na Vianoce. Speculaas sú sušienky veľmi podobné naším alebo americkým cookies ale predsa je tam jedna vec iná – špecifická korenistá chuť. Pre takúto špecialitu si do koreničiek pripravte hnedý cukor, škoricu, mletý zázvor, mušt, klinčeky, kardamon a biele korenie. Výsledná chuť a vôňa je neodolateľná. Výborne sa hodia s mliekom a s posýpkou z práškového cukru.

Oeufs a la Neige

Tento zložitý názov predstavuje nezvyčajný francúzsky recept. Môžme si ho predstaviť ako snehové „vajíčka“ plávajúce v pudingovej omáčke. Niektorí ľudia ho nazývajú aj ile flottante čiže plávajúci ostrov. Príprava je skutočne jednoduchá a ako chuť tohto dezertu je la délicatesse.